Ce înseamna Trading Online? Ghid complet pentru începători
De ce să găsești noi idei de afaceri?
În ultima perioadă ne este tot mai familiar termenul de trading online. Îl auzim des în social media sau poate chiar la prieteni care se ocupă de trading online. Dacă îți dorești să te familiarizezi cu acest termen și să înveți cât mai multe despre tradingul online, ești exact unde trebuie.
În articolul de astăzi îți explicăm pe larg ce înseamnă trading online și îți oferim un ghid complet pentru începători care să-ți fie de folos în acest început de drum.
Ce înseamnă Trading Online?
Vrem să-ți explicăm în termeni simpli și ușor de înțeles ce înseamnă trading online și cum funcționează acestea.
Trading online este o metodă care facilitează cumpărarea și vânzarea de instrumente financiare precum fonduri mutuale, acțiuni, obligațiuni, obligațiuni suverane din aur, instrumente derivate, acțiuni, ETF-uri și mărfuri prin intermediul unei interfețe electronice.
Cu alte cuvinte tradingul online a simplificat un proces complex în câteva clickuri.
Cu câteva decenii în urmă, un cumpărător sau un vânzător trebuia să apeleze la un broker la telefon sau fizic pentru a executa o tranzacție, ceea ce presupunea un efort și un timp semnificativ. Anterior, un broker avea acces pentru a modifica și a executa tranzacțiile.
Cu tranzacțiile online, controlul este chiar în mana ta. Acest lucru a asigurat o experiență mai bună pentru utilizator și transparență.
Ce este și ce face un Trader?
Dacă ne-am lămurit cu ceea ce înseamnă trading este important să știm și ce înseamnă trader, și mai ales ce face acesta în trading online.
Pe piețele financiare, un trader este o persoană care cumpără și vinde diverse instrumente financiare, inclusiv acțiuni, obligațiuni, mărfuri și valute.
Rolul său este similar cu cel al unui broker, dar comercianții acționează de obicei în nume propriu, în timp ce brokerii acționează în numele clienților lor.
Traderii diferă de investitori în principal prin durata de timp în care își păstrează activele. În general, investitorii își păstrează investițiile pentru o perioadă mai lungă de timp, în timp ce traderii încearcă să profite de tendințele mai scurte și de fluctuațiile de preț.
Traderii pot lucra pentru o instituție financiară, tranzacționând cu banii unei companii. Cu toate acestea, cel mai adesea aceștia tranzacționează pentru ei înșiși, folosind banii proprii și păstrând orice profit (suferind în aceeași măsură și pierderi în cazul în care piața merge împotriva poziției lor).
Tipuri de Trading
Ce trebuie să știi, este că pe piață există mai multe tipuri de traderi care folosesc diferite strategii de tranzacționare, printre care se numără:
Tranzacționarea de zi – Traderii de zi cumpără și vând instrumente financiare în aceeași zi, căutând oportunități pe termen scurt pe piață și încercând să profite rapid de ele.
Scalping sau micro-trading – Un scalper face numeroase de tranzacții zilnic (de la zeci la sute), încercând să obțină un mic profit din fiecare tranzacție efectuată.
Momentum trading – Traderii de momentum se concentrează pe activele care se mișcă semnificativ într-o singură direcție, cu un volum mare. Aceștia încearcă să prindă impulsul și să profite cât mai mult de pe urma acestuia.
Tranzacționarea tehnică – Traderii tehnici se concentrează pe grafice și diagrame. Aceștia folosesc diferiți indicatori tehnici și analizează graficele, căutând mereu semnale de cumpărare sau de vânzare.
Tranzacționarea fundamentală – Traderii fundamentali se concentrează pe analiza fundamentală și examinează evenimentele corporative, anticipând întotdeauna rapoartele de profit, fuziunile și achizițiile, reorganizările și altele, care pot afecta prețul unui activ.
Swing trading – Traderii de tip swing își mențin adesea pozițiile mai mult de o zi, încercând să captureze o tendință. Aceștia folosesc analiza tehnică pentru a căuta active cu un impuls de preț pe termen scurt.
Traderii folosesc o varietate de strategii pentru a cumpăra și vinde active și pentru a gestiona riscurile în vederea maximizării profiturilor. Aceștia, pot utiliza, de asemenea, analiza și cercetarea pieței pentru a-și fundamenta deciziile de tranzacționare.
Trading pe termen lung
Atunci când durata dintre cumpărare și vânzare variază între câteva luni și câțiva ani, se vorbește de tranzacționare pe termen lung.
Dar de ce să alegi tradingul pe termen lung?
Am pregătit pentru tine o listă de avantaje și dezavantaje pe care e bine să le cunoști înainte de a tranzacționa:
Avantaje
Mai puțin stresant
Nu este nevoie să urmărești în mod constant piața atunci când tranzacționezi pe termen lung. Poți ignora condițiile actuale ale pieței și te poții concentra pe condițiile viitoare ale pieței. Cu alte cuvinte, nu trebuie să îți dădăcești acțiunile.
Economie de timp
Poți dedica timpul economisit din urmărirea constantă a pieței altor activități productive. Poți studia piața sau alte acțiuni și poți face cercetări amănunțite înainte de a lua decizii de cumpărare sau de vânzare.
Compounding
Tranzacționarea pe termen lung te ajută să profiți de puterea de compunere. Vei putea investi dividendele înapoi pe piață pentru a obține mai mult profit.
Economisește taxe
Tranzacționarea pe termen lung te ajută să economisiți taxe. Majoritatea traderilor pe termen scurt trebuie să plătească aproximativ 20%-30%, în timp ce activitățile de tranzacționare pe termen lung sunt taxate doar cu 5%-15%.
Dezavantaje
Șansa de a pierde
Tranzacționarea pe termen lung necesită investirea capitalului pe termen lung și s-ar putea să pierzi o volatilitate a pieței pentru a face bani.
Cunoștințe aprofundate
Tranzacționarea pe termen lung presupune să ai cunoștințe aprofundate despre sectorul sau acțiunile în care investești. Pur și simplu nu poți lua decizii pe baza unor știri sau zvonuri.
Teme de casă/cercetare
Trebuie să îți faci mereu temele dacă ai de gând să tranzacționezi pe termen lung, deoarece nu te poți baza pe grafice sau diagrame pentru a lua o decizie de tranzacționare.
Răbdare
Tranzacționarea pe termen lung necesită multă, multă, răbdare, iar nerespectarea acesteia va crea probleme pentru trader pe termen lung.
Trading pe termen scurt
Atunci când durata dintre cumpărare și vânzare variază între câteva zile și câteva săptămâni, se consideră că este vorba de tranzacționare pe termen scurt.
Și în cazul tradingului pe termen scurt, am pregătit pentru tine o listă de avantaje și dezavantaje, după cum urmează:
Avantaje
Mijloace mai rapide de a face bani
Beneficiile unei tranzacții pot fi realizate într-o perioadă scurtă de timp prin această metodă. Poții obține profituri în decurs de o zi investind în tranzacționarea intraday.
Risc pe termen scurt
Dacă descoperi că a fost luată o decizie greșită într-o tranzacție, poți elibera capitalul investit și îl poți reinvesti în acțiuni noi.
Acest lucru se datorează faptului că capitalul este în pericol pentru o perioadă mai scurtă.
Dezavantaje
Volatilitatea pieței
În timp ce te dedici tranzacționării pe termen scurt, există șanse să pierzi o sumă semnificativă de bani din cauza volatilității de pe piețele de acțiuni.
Stres
Imprevizibilitatea piețelor de acțiuni face dificilă aflarea situației viitoare a capitalului tău. Acest lucru, la rândul său, va crește nivelul de stres.
Consumatoare de timp
Tranzacționarea pe termen scurt necesită multă atenție. Este necesar să verifici în permanență piața pentru a lua decizii de cumpărare și de vânzare.
Cat se poate castiga din Trading Online?
Suma de bani pe care o câștigi sau pierzi va depinde de setul tău de abilități și de câte ore pe zi te vei dedica strategiilor de tranzacționare. Este posibil să faci bani din tranzacționare, dar aceasta vine cu multe riscuri și costuri suplimentare care trebuie luate în considerare.
Așa cum am menționat și la început acesta este un domeniu versatil, în care trebuie să-ți asumi de la începute pierderi.
Dacă analizăm traseul profesioniștilor din domeniu putem observa că se pot câștiga bani frumoși din acest domeniu. Cheia este să fii constant, conștient și consecvent în activitatea ta, asumându-ți și riscurile care pot apărea pe parcurs.
Nu uită că unul dintre cele mai importante lucruri în acest domeniu este să fii mereu informat și în temă cu ce se modifică în piață pentru a ști în ce direcție să acționezi.
Dacă ești la început de drum, ține cont de toate sfaturile oferite mai sus și cu siguranță vei avea multe de câștigat
Pe site-ul nostru găsești o varietate de cursuri care îți pot fi de folos, indiferent dacă ești avans sau doar la început de drum în acest domeniu. Informațiile sunt explicate pe larg și pe înțelesul tuturor, pentru a-ți fi cât mai ușor să pui toate noțiunile și strategiile noi învățate în practică.
Documentează-te și alege cu atenția strategia care să-ți genereze profit.